Prague Golf Challenge – zvítězil Ben Stow, Matuš v Top 10

European Challenge Tour – Prague Golf Challenge, Praha (5. – 8.7.2018)

Neděle – finálové kolo 
Zvítězil Angličan Ben Stow (-18). Bohatýrským závěrem s jedním eagle, šesti birdie a jediným bogey, 65 ranami,  zvítězil o ránu před Švýcarem Girrbachem (-17). Je to Angličanovo první vítězství na Challenge Tour. Z rukou promotéra Petra Dědka obdržel šek na 29.600 Eur. V žebříčku Road to Al Khaimah se posunul na 16. místo.
Třetí místo (-16) dělí Němec Florian Fritsch a Francouz Sciot-Seiegrist.

Stanislav Matuš dosáhl zatím svého nejlepšího výsledku v prvním ročníku Challenge Tour, s výhrou 3.453 Eur. Nastoupil na 130. místo žebříčku. Zároveň dosáhl nejlepšího umístění českého hráče posledních let. Lepší umístění měl na Challenge pouze Jirka Janda v devadesátých letech minulého století.
Matuš se dostal do Top 10, výkonem 69,68,69,70 -12. Lepší náplast na bolavé místo po výpadku ostatních Čechů si český golf nemohl přát.

Loňský vítěz Angličan Garrick Porteous obsadil konečné 40. místo, stejně jako Slovák Adam Puchmelter.

Další pozice: 5. Samooja, Huldahl (-14), 10. Besseling (-12), 16. Figuereido, Arnaus (-11), 62 Mejow, Papadatos (-2), 69. Soderberg (+1).

Konečné pořadí

Konečné TOP 10

Top40Def

.

.

.

Stanislav Matuš
Stanislav Matuš

Sobota – 3. kolo
Do čela se probojoval Němec Marcel Schneider (-14), aktuálně třiadvacátý hráč žebříčku. Pomohly mu k tomu dva eagle na čtvrté a na desáté jamce. Přidal k nim pět birdie a čtyři bogey a v součtu s pary to dalo 67 ran, pět pod par.
Vede o ránu před dvojicí MacIntyre, Sciot-Siegrist se skore -13.

Zklamání z výpadku čtrnácti českých hráčů nahrazuje skvělý výkon teď už jediného Čecha ve hře Stanislava Matuše. Vede si skvěle. Už tři kola hraje jenom birdie nebo nejhůře bogey, s parádními výsledky 69,68,69.  Patří mu za to dělené 13. místo (-10).

Polevuje překvapení předchozích kol Slovák Adam Puchmelter. Třetí kolo hrál jednu ránu nad par, 73  a odsunul se o 20 míst na 34. pozici (-6).

Další pozice: 4. Girrbach, Meronk (-12), 17. Arnaus (-9), 21. Samooja, Figuereido, Lima (-8), 49. Mejow (-4), 63. Papadatos (-1), 67. Garrick Porteous, Soderberg (E), 71. Dinwiddie (+2).

Leaderboard

.

Stanislav Matuš
Stanislav Matuš

Pátek – 2. kolo
Z českých hráčů postoupil do víkendových kol pouze Stanislav Matuš. V druhém kole se zlepšil o ránu, hrál pět birdie a jedno bogey, 68 ran čtyři pod par. Je na skvělém 10. místě (-7).

Z dalších českých hráčů byl nejblíže postupu Ondřej Lieser. Nepostoupil o ránu,  o dvě Filip Mrůzek.
Z amatérů se nejlépe umísti Gordan Brixi na 100. místě (+1). V druhém kole hrál 69 ran.

Vede Angličan Jack Senior -10. O druhé místo (-9) se dělí pětice hráčů Zucchetti, Cousaud, Arnaus, Schneider a Girrbach.

Cutem neprošel vítěz z Kunětické Hory Korejec Im Kyu Kim. Vypadl i vítěz předchozího turnaje Made in Denmark a lídr žebříčku  Joachim B. Hansen.

Překvapení prvního kola Slovák Adam Puchmelter ukázal, že jeho výkon nebyl náhodný. I v druhém kole zahrál skvěle, 70 ra, dvě pod par a spolu s Matušem a devíti dalšími  je v Top 10 na děleném 10. místě (-7).

Překvapením je i kolaps českého hráče Petra Niče, vítěze několika lokálních profesionálních turnajů. Na Zbraslavi skončil na posledním místě výsledkové listiny.

Další pozice: 7. Meronk (-8), 10. Samooja (-7), 21. Lima, Soderberg (-6), 32. Figuereido (-5), 44. Garrick Porteous (-4), 58. Dinwiddie, Papadatos, Sjöholm (-3).
Cutem neprošli: Kim, Parker, Haastrup, Saxton, Koivu, J.B.Hansen, Huinzig, Pastor, Perrier, Lengden, Doak, Ajster.

Leaderboard

Umístění českých hráčů

CesiPozice2kb

.

.

Stanislav Matuš
Stanislav Matuš

Čtvrtek -1. kolo
V čele je Španěl Adri Arnaus (-9). Na zbraslavském hřišti si pochutnal s desíti berdíky a jedním bogey. Hrál 63 ran, devět pod par. Arnause si pamatujeme loni na Kuňce jako držitele nejdelšího drivu.
O dva údery zpět je na druhém místě Švýcar Joel Girrbach (-7). O třetí místo se  dělí sedm hráčů se skore  -6. Jsou to Brown, Dobson, Coussaud, Samooja, Lima, Santos a Mejow.

Z českých hráčů se zatím nejlépe předvedl Stanislav Matuš. Výkonem 69 ran, složeným z pěti birdie a dvou bogey, se usadil na 32. místě (-3).
V poslední době stále lépe hrající Dan Suchan došel první kolo jeden úder pod parem, 71 ran a je aktuálně na 71. pozici (-1).
Filip Mrůzek došel kolo v paru, 72 ran a je na 86. pozici (E).

V druhé stovce pořadí jsou Ondřej Lieser a Aleš Kořínek, kteří hráli 73 úderů, jeden nad par. Petr Gál a amatér Benák hráli shodně 75 úderů a jsou také daleko od sté pozice.

Na aktuálním dně tabulky bohužel leží pět českých vlajek. Patří Petru Dědkovi, Petrovi Ničovi, Cyrilovi Sukovi, Ondřejovi Melicharovi a Ondřejovi Lysému.

Velikým a příjemným překvapením pro slovenské barvy je výkon Adama Puchmeltera. Šest birdie a jedno bogey, 67 ran, pět pod par, ho vyneslo na parádní 10. místo (-5).

Aktuální pozice Čechů

CesiPozice1kb

Záběry ze hřiště – 1. kolo, čtvrtek dopoledne

Adam Puchmelter na 1. jamce

Leaderboard

Foto Ivan Paggio, Ota Mrákota

.

Loňský vítěz Garrick Porteous
Loňský vítěz Garrick Porteous

Úvod
Druhá největší akce letošní profesionální sezóny přichází. O víkendu se v pražské Zbraslavi uskuteční 2. ročník Prague Golf Challenge.

Turnaj bude mít vrcholné obsazení. Do Prahy přijede  téměř celá špička žebříčku Road to Ras Al Khaimah.
Na přihlašovací listině jsou Hansen, Figuereido, Lengden, Law, Arnaus, Papadatos, Koivu, Geyger, Meronk, Samooja, Soderberg, Perrier nebo Mejow. Obhajovat přijede loňský vítěz Garrick Porteous, který pokořil Zbraslav rekordním výsledkem -24.
Hrát bude i vítěz květnové Challenge na Kunětické Hoře, sedmnáctiletý Minkyu Kim.

Díky pozvánkám promotéra Relmost se turnaje účastní čtrnáct českých hráčů. Jsou to profesionálové Jan Cafourek, Petr Dědek jr., Petr Gál, Aleš Kořínek, Filip Mrůzek, Petr Nič, Ondřej Lieser, Lukáš Tintěra Daniel Suchan a Cyril Suk. Dalších čtyři hráči jsou amatéři Gordon Brixi, Ondřej Lisý, Ondřej Melichar a David Benák.
Patnáctý Čech Stanislav Matuš startuje na svoji loni uhranou řádnou kartu.

Dějiště turnaje, hřiště Prague City Golf Club v Praze Zbraslavi má par 72 a  délku 6.543 metrů.

Dotace turnaje je 185.000 Eur. Loni zvítězil Angličan Garrick Porteous.

Leaderboard

Odkazy:  Prague City GC     Hřiště na satelitní mapě    Stránky turnaje    Loňské zpravodajství     Facebook   Instagram

 .