Spilková a Váňová v Maroku – Spilková má fantastické druhé místo, Váňová 58.

Ladies European Tour – Lalla Meryem, Rabat, Maroko (19. – 22.4.2018, časový posun -1 hodina)
Neděle – finále

Česká profesionálka předvedla velkolepý boj o obhajobu loňského vítězství. V prvním kole byla na málo nadějném 23. místě, v druhém kole důkladně zabrala a posunula se na 4. místo, které ve třetím vylepšila postupem na třetí pozici. V posledním kole se dotáhla na vedoucí hráčky a vynutila si tříčlennou rozehrávku. V rozehrávce byla úspěšnější Švédka Jenny Haglund. Spilková získala fantastické 2. místo, o které se dělí s Australankou Sarah Kemp.

Spilková dohrála první devítku se dvěma bogey a jedním birdie. Její celkové skore bylo v půlce finálového kola -2. Posunula se na druhé místo za Sarah Kemp, která šla první devítku posledního kola dvě nad a Spilkové na ní chyběl už jenom jeden úder. Ten přišel, když se Australance přihodilo double bogey na  11. jamce a Spilková ji berdíkem na 14. jamce dotáhla.
Dařilo se také Švédce Jenny Haglund, která se také dotáhla a na 17. jamce bylo srovnáno, všechny tři hráčky měly skore -3. Všechno řešícího berdika ani jedna nezahrála, všechny uzavřely kolo parem na poslední jamce a muselo rozhodnout play-off.

Spoluvedoucí hráčka ze třetího kola Švédka Carlsson neudržela temnpo, která ve flightu nasadily Kemp se Spilkovou a skončila na 4.místě (-2).

Spilková sice neobhájila loňské vítězství, druhé místo je však fantastickým úspěchem a ukazuje na trvale vysokou úroveň české hráčky. Za druhé místo získala prémii 33.750 Eur a v žebříčku Order of Merit vylétla o 53 pozic  na 3. místo.

„Bezprostředně po play off se samozřejmě cítím trochu zklamaná, ale celkově beru výsledek všema deseti. Jsem na sebe pyšná. Kdyby mi někdo před turnajem garantoval, že skončím druhá, tak mu řeknu, že se zbláznil, že to není možné. Pro mě je to úlet,“ řekla obhájkyně.
„Celý týden, před odletem do Maroka i na místě, jsem cítila nervozitu. Přece jen jsem ještě takovou obhajobu nezažila. Byl to pro mě jeden z nejtěžších turnajů. Večer si půjdu dát pivo, i když bohužel ne české,“ rekapitulovala Spilková.

Do finále už šla podle svých slov „nabuzená s tím, že se může stát všechno.“ Na předposlední, pětiparové jamce dala čtyřmetrový putt na birdie. A pak, na 72. jamce, měla další, dvoumetrový putt znovu na birdie. To by bývalo znamenalo vítězství, ale míč do jamky nespadl. Birdie putt na první dodatečné jamce už byl z větší vzdálenosti, asi z osmi metrů, ale opět se nezdařilo.

„Tak snad nějaký rozhodující birdie putt padne na jiném důležitém turnaji,“ věří hráčka globálního týmu KPMG a reprezentantka Czech Golf Teamu po svém druhém nejlepším výsledku kariéry na Ladies European Tour.

Váňová došla poslední kolo s výsledkem 78 ran, šest nad par  a skončila na 53. místě. Vydělala první peníze na nejvyšší evropské túře. Za 53. pozici získala prémii 1.710 Eur. Na první kompletní turnaj LET je to více než důstojný  výsledek.

Leaderboard

Konečné Top 10

LMC18_Top10_4k

Skorkarta Spilkové – 4. kolo

Score4k

Order of Merit po Lalla Meryem

OrdeofMerit22042018

 

 

.

Sobota – 3. kolo
Klára Spilková jde za druhým vítězstvím. Ve třetím kole zahrála opět výsledek 70 dvě rány pod par a posunula se k čelu turnaje na 3. místo (-3). První devítku šla v paru s jedním birdie a s jedním bogey. V druhé devítce dvěma birdie zlepšila výsledek na konečných 70 ran. Do finálového kola vyjde se ztrátou pouhých dvou ran na vedoucí hráčky.

Vedou Švédka Lynn Carlsson a Australanka Sarah Kemp (obě -5). 

Šideri Váňová hraje poprvé všechny čtyři kola na Ladies European Tour a vede si důstojně. Ve třetím kole převážily bogey nad berdíky v poměru pět ku třem, 74 ran. Váňová je na 48. místě (+8).

Sympatické je 9. místo Slovinky Katji Pogacar (+1), amatérské mistryně České republiky 2014 z Mladé Boleslavi.

Leaderboard

Skorkarty Kláry Spilkové – 3. kolo

Score3k

Top 10 třetího kola

LMC18_Top10_3k

.

41585367261_e949827bf6_k
Klára Spilková – 2. kolo

Pátek – 2. kolo
Klára Spilková v druhém kole šlápla na plyn. Za pomoci čtyř birdie a dvou bogey přinesla skore 70 ran, dvě pod par. Výsledek jí vynesl do první desítky, na 4. místo (-1).
V čele jsou Rakušanka Christine Wolf a Němka Laura Fuenfstueck, obě se skore -3.
Spilková je zjevně při chuti a na čelo turnaje ztrácí pouhé dvě rány.

Šideri Váňová se v druhém kole pronikavě zlepšila. Přinesla výsledek o šest ran lepší, 72 ran a postoupila do víkendových s rezervou dvou ran. Cut je na hranici +7.

Další pozice: 6. Lampert, Pogacar (E), 10. Banon (+1), 12. Parker, VanDam (+2), 17. Lin, Cowan, De Roey (+3), 36. Skarpnord, Itturios (+5), 45. MacLaren (+6).
Cutem neprošly: Prat, Molle, Booth, Nicollet, Andre, Dimmock, L.Ras-Anderica, Boulden, Brewerton.

Leaderboard

Skorkarta Kláry Spilkové – 2. kolo

Score2k

 

27687997698_7ee6f4006c_k
Klára Spilková na startu 1. kola

Čtvrtek – 1. kolo
Spilková startovala z desátého odpaliště a začínala parem na první jamce. Prvních šest jamek hrála samé pary, až na sedmé jamce přišlo první bogey, na deváté jamce druhé. V polovině kola byla dvě rány nad parem. V druhé devítce začala dvěma berdíky, kterými srovnala skore do partu. Na šestnáctce přišlo třetí bogey a kolo uzavřela dvěma pary. Sečteno, dvě birdie, tři bogey, 73 ran, jedna nad par a 23. místo (+1).

Z desítky startovala i Šideri Váňová. Hrála čtyři bogey a jedno double bogey, celkem 78 ran, šest na par. Přenocuje na 95. místě (+6).

Vede Jihoafričanka Nicole Garcia (-4)před krajankou Stacy Lee Bregman a Němkami Laurou Fuenfstueck a Isi Gabsou (všechny -2).

Další pořadí: 5. Parker, Banon, DeRoey, Pogacar (-14), 14. Wolf, Schaeffer E), 23. Boulden, Cowley, Itturios (+1), 32. Skarpnord (+2), 47. VanDam, Booth (+3), 61. Dimmock (+4), 81. Andre, MacLaren (+5), 101. Nicollet(+7).

Do druhého kola vyrazí Spilková v pátek ve 14:14 našeho času z prvního odpaliště, opět ve společnosti Anne Van Dam a Meghan MacLaren.

Leaderboard

Skorkarta Kláry Spilkové – 1. kolo

Score1k

.

.

SpilkovaB
Klára Spilková – vítěz Lalla Meryen 2017

Úvod
Od slavného vítězství Kláry Spilkové utekl rok a Lalla Meryem je zase tady. Naše nejlepší hráčka bude v marockém Rabatu obhajovat senzační loňské prvenství. Jako první Češka v historii zde zvítězila na turnaji LET (-8), o ránu před Norkou Suzann Pettersen.
Turnaj Lalla Meryem je Spilkové srdeční záležitost. V roce 2011 zde zahájila svojí profesionální kariéru fantastickým sedmým místem a ráda se vrací. Ani jednou nevynechala, bude tu hrát poosmé.
Také letos bude silné startovní pole. Přihlášené jsou MacLaren, Parker, Banon, VanDam, Itturios, Nicollet, Cowan, Boineau, L.Ras Anderica, Dimmock, Skarpnord, Haglund, Andre, De Roey, Pogacar a další česká hráčka Šideri Váňová. Po delší přestávce se na startu objevuje Becky Brewerton.
Neúčastní se přední hráčka, čtrnáctinásobná šampionka LET Francouzka Gwladys Nocera. Se slzami štěstí v očích oznámila, že ve svých 43 letech opouští golf pro nastávající mateřství.

Turnaj se hraje souběžně s mužský turnaje European Tour Trophee Hassan II, který probíhá na druhé osmnáctce resortu. Hráči a hráčky mají společné zahájení i vyhlášení turnaje.

Spilková vstoupí do turnaje z 56. místa žebříčku Order of Merit.

Hrají se čtyři kola na hřišti Royal Golf Dar Es Salam, které má par 72 a délku 5.754 metrů. Cut pro 60 hráček provede pořadatel po 2. kole. Dotace turnaje je 450.000 Eur.

Do prvního kola vyrazí Spilková ve čtvrtek z 10. odpaliště v 9:34 našeho času ve společnosti Anne Van Dam a Meghan MacLaren. Váňová startuje také z desítky ve 14:57 našeho času ve flightu s Madelenou Stavnar a Alexandrou Villate Farret.

Leaderboard

Rozhovor s obhájkyní titulu Klárou Spilkovou

.

Odkazy: Royal GC Dar Es Salam Hřiště na satelitní mapě Stránky turnaje
Stránky Spilkové Facebook Spilkové Instagram Spilkové
Stránky Váňové Facebook Váňové Instagram Váňové

Z Archivu Golf – Spilková na Lalla Meryem Cup: 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

.