Chceme sérii pro naše členy, zní jasně z české PGA – rozhovor Romana Svobody pro golfchannel.cz

Svoboda
Viceprezident PGAC Roman Svoboda

Čeká je nelehké období. Nejenže budou muset připravit po dvouleté přestávce sérii Czech PGA Tour vlastními silami, ale hlavně vyřešit všechny následky odstoupení od smlouvy se společností Česká 1. Podle viceprezidenta PGAC Romana Svobodyale jiná cesta, než takto radikální krok, nebyla

V posledních dvou letech pořádala Czech PGA Tour společnost Česká 1. V tomto roce však neměla dostát svým závazkům vyplývajícím ze smlouvy, ať už se jedná o úhradu licenčního poplatku nebo kvalitu turnajů, a česká PGA tak koncem listopadu odstoupila od smlouvy.

Na úterní tiskové konferenci pak představila první nástřel turnajového kalendáře, ve kterém jsou osvědčené turnaje na Kaskádě, v Berouně nebo ve Slavkově. Zatím je akcí naplánovaných šest, celkově se mluví zhruba o osmi.

Důvody porušení smluvních závazků?
Není to o tom, že bychom měli konkrétní důvod. Je to jednoduché. Dva partneři měli smluvní vztah, byly porušeny její podmínky, což je hlavní a zásadní důvod. Z našeho pohledu smlouva nebyla naplněna, proto jsme ji vypověděli a odstoupili od ní.

Nebojíte se další dohry celého aktu? Třeba u soudu?
Pokusím se na to odpovědět lidsky. Z mého pohledu je to o tom, kam lidé chtějí dospět. Nevím, jestli je nutné vždy sáhnout po právnících. Spolupráci beru z určitého pohledu jako úspěšnou, i když to bohužel skončilo odstoupením od smlouvy. Podle mě by bylo nejlepší si nejprve sednout a ujasnit si, v čem nebyla smlouva naplňována a kde byly problémy. My jsme se našeho partnera snažili dlouhodobě upozorňovat během těch dvou let na nedostatky, nakonec jsme ale jako řádní hospodáři našeho spolku dospěli k tomu, že nám nezbývá, než od smlouvy odstoupit.

Kdy jste začali připravovat sérii pod vlastními křídly?
Ať už spolupráce s Českou 1 dopadla jakkoliv, tak alespoň já jako viceprezident našeho spolku si jí vážím. Myslím si, že za ty dva roky bylo uspořádáno několik velmi povedených turnajů s dobrou atmosférou, působily dobře ať už na hráče, nebo další účastníky. I kvůli tomu bychom si nedovolili jednat o vlastních turnajích bez toho, aniž bychom spolupráci ukončili. Začali jsme tak jednat až po odstoupení od smlouvy.

Jak úvodní jednání probíhala?
Potřebujeme připravit sérii turnajů pro naše členy. V úvodu jsme ani tak neoslovovali partnery, jako hřiště, která turnaje na této úrovni dlouhodobě pořádají. Ta hřiště mají zkušenosti s turnaji pod hlavičkou PGAC a mají na sebe navázány buď partnery, nebo promotéra, se kterým turnaj pořádají. Většina z hřišť má zájem o to, aby byl turnaj pod patronací PGA. Je zde tak oboustranný zájem. My chceme mít turnaje, které oni chtějí mít pod naší hlavičkou.

Co se týče turnajů, jsou mezi nimi stálice…
Je to tak. Partnerem závěrečné akce na Kaskádě je SurGal Clinic, v Berouně pak promotérská společnost WGM. Turnaj na Austerlitzu mají pod patronátem pánové Slezák a Večeřa, kteří mají především kolem časopisu Golf velké množství partnerů, se kterými turnaj každoročně pořádají.

Vrací se turnaj v Mladé Boleslavi, proč?
V minulém roce byl turnaj přesunut na Ypsilonku, kde je jedním z majitelů Pavel Krenk, šéf společnosti Česká 1. Po určitých jednáních došlo k dohodě a uskutečnil se tzv. Championship week, když na Ypsilonce během zhruba deseti dní proběhl jak domácí šampionát na rány, tak na jamky. Hlavní důvod přesunu byl nedostatečný počet partnerů, který by pokryl prize money, na které přispívá PGA. Pan Krenk v tu chvíli nabídl podmínky takové, že to bylo zajímavější. Cítili jsme navíc, že jak ze strany Česká 1, tak od hřiště byl zájem, aby se obě mistrovství konala právě na Ypsilonce.

S kým dále jednáte?
Jedna část jednání probíhá se zástupci Czech Pro-Am Teaching Tour, kterou hraje velké množství našich členů a my bychom velmi rádi v příštím roce jeden z jejich turnajů zařadili do série Czech PGA Tour. Zároveň bychom ještě rádi navázali spolupráci s některými hřišti v okolí Prahy nebo ze západních Čech, kde je velké množství našich členů a my tak dokázali uspokojit jejich potřeby.

Máte s turnaji exkluzivní formu spolupráce, nebo budou moci být součástí i jiných sérií?
My nyní ještě nevíme, zda bude Česká 1 pořádat v budoucnu nějaké turnaje nebo celou sérii. Pokud ano, musely by všechny zúčastněné strany zasednout k jednacímu stolu a projednat všechny možnosti. My jsme se o nějaké exkluzivitě našich turnajů ještě nebavili a nepředpokládáme to. Neradi bychom předem kohokoliv vylučovali.

Čerpáte ze zkušeností Karla Skopového, který se svým týmem v minulosti dlouhá léta sérii pořádal?
Za jeho fungování dosáhla celá túra nejspíše vrcholu. Jezdilo na ní nejvíce hráčů, byly nejvyšší prize money a turnaje byly pořádány na vysoké úrovni. Samozřejmě jsme s panem Skopovým jednali od začátku našeho volebního období. Průběžně nám dává spoustu rad a tipů a sešli jsme se i v posledních čtrnácti dnech, kdy jsme prodiskutovávali aktuální možnosti. Má spoustu zkušeností, které si myslím, že i on nám rád předává.

Zveřejněné turnaje už máte finančně pokryté?
Z devadesáti procent ano. Je připravený rozpočet, ve kterém by mělo být zohledněno vše, na co jsme byli v minulosti zvyklí, jako třeba záznamy v televizi.

S jakým celkovým rozpočtem počítáte?
Chtěli bychom udržet minimální prize money 400 000 na každém turnaji. V tom ale nejsou náklady spojené s přípravou hřiště, organizací nebo pořízení záznamu…

Převzato z webu golfchannel.cz

.