Rozhovor s Michalem Krejčím – co hráčům dá a co bude chtít Prague Golf Team

Michal Krejčí
Michal Krejčí

Prague Golf Team a.s., první český skutečně profesionální golfový tým, zahájil svou činnost. Jeho hvězdami a hráči týmu A pro sezónu 2016 jsou Filip Mrůzek, Stanislav Matuš a Marek Nový. Investorem a statutárním ředitelem akciové společnosti je Michal Krejčí, který se již v letošní sezóně manažersky staral o Filipa Mrůzka. Michal Krejčí odpověděl na naše otázky.

 

Proč a jak vznikla myšlenka Prague Golf Teamu?
Prvotní idea vznikala již před mnoha měsíci, kdy jsem strávil řadu týdnů na turnajích s Filipem Mrůzkem nejprve trochu v utajení jako jeho caddy, později již oficiálně jako jeho manažer. Během nich jsem poznal skutečnou realitu českého profesionálního golfu se vším dobrým i špatným co v něm je a vytvořil si i osobní vztahy se všemi nejlepšími hráči a řadou golfových funkcionářů. Především jsem si ale uvědomil, že za současného stavu tréninkové přípravy hráčů a jejich i ekonomického zázemí není vůbec překvapivé, že se nám nedaří prorazit do evropské a světové špičky. Občasný dílčí úspěch některého z českých hráčů považuji spíše za náhodný a napomožený dávkou štěstí. Rozhodl jsem se pokusit se to v rámci svých možností změnit a pak již následovaly týdny klasické projektové přípravy – kalkulace, právní podklady, jednání s hráči a vytváření celého realizačního týmu.

Jaký je jeho účel, k čemu má sloužit?
Cílem Teamu je vytvořit jeho hráčům skutečně profesionální zázemí k jejich tréninkové přípravě a turnajovým účastem tak, aby se mohli zcela věnovat pouze těmto za pomoci našich špičkových odborníků a nemuseli vůbec, jak je dnes u nás bohužel běžné, řešit především ekonomické otázky své vlastní existence. Následně pak neustálým zvyšováním jejich výkonnosti dosáhnout trvalého členství v nejvyšších evropských a světových profesionálních soutěžích typu European Tour, Challenge Tour, US PGA Tour, Web.com Tour atd. Jako komerční projekt ale musí společnost též ve střednědobém horizontu vykazovat zdravé hospodaření, tedy vytvářet zisk pro své investory a akcionáře.

Jaká bude forma pomoci hráčům?
Našim hráčům jsme kromě komplexního zázemí pro jejich sportovní přípravu (tréninkové základny, trenéři včetně fitness, fyzioterapie a psychologické podpory, auta, organizační zázemí atd.) nabídli jediné. Každodenní dřinu a řeholi vrcholového profesionálního sportovce. Jejich nezbytný talent je pro budoucí úspěch podmínkou nutnou, nikoliv postačující. Já sám tvrdím, že talent nečiní více než 20% výsledku, zbytek je tvrdá tréninková práce od rána do večera šest dní v týdnu. Ta je tím, co odlišuje úspěšné od neúspěšných. Dnešní praxe, kdy až na světlé výjimky hráči ráno před turnajovým kolem odpálí pár balonů, trochu začipují a zapatují, po kole si sednou v klubovně s cigárkem a pivkem v družné debatě a večer zajedou někam do klubu, je pro mne neakceptovatelná. Takto se trvalého mezinárodního úspěchu dosáhnout opravdu nedá.

Proč zrovna akciová společnost? Kdo je držitelem akcií?
Tuto nejtransparentnější právní formu jsem zvolil hlavně z důvodu potvrzení naší serióznosti a významu nejenom pro naše hráče, ale i pro všechny partnery Teamu. Poměrně vysoký splacený základní kapitál by měl být i zárukou naší ekonomické stability. Nyní jsem vlastníkem všech akcií já sám prostřednictvím své investiční společnosti, do budoucna však bude část akcií určena i jako motivační benefit pro další klíčové členy realizačního týmu na manažerských pozicích. Ve střednědobém horizontu nevylučuji vstup dalších investičních partnerů, kteří přinesou nejenom další rozvojový kapitál, ale hlavně především mezinárodní zkušenosti, know-how a potřebné osobní kontakty. Zatím to však ale není na pořadu dne.

Jaký bude původ a objem zdrojů k financování Prague Golf Teamu?
Počáteční základní kapitál v řádu milionů korun je zcela transparentní a jedná se o mou vlastní osobní investici. Dlouhodobě však bude základním zdrojem příjmů reklamní partnerství v řadě různých variant, které smluvním partnerům Teamu přinese řadu benefitů v rámci jejich marketingových mixů, podpoří reklamně jejich značky a produkty a ve finále jim efektivně navýší prodeje jejich výrobků a služeb v cílových skupinách afinních k golfu. Sekundárním zdrojem příjmů společnosti pak bude i podíl na dosažených turnajových prize money hráčů.

Máte už nějaké významné partnery (kromě Vaší firmy) a sponzory? Nějaké zvučné jméno?
Ano, pro sezonu 2016 již některé máme, ale řada jednání teprve probíhá a některá se teprve připravují. Bude též záležet na výsledku jedničky našeho A týmu Filipa Mrůzka v listopadových kolech Q-school European Tour. Předpokládáme, že kompletní portfolio partnerů pro příští rok představíme golfové veřejnosti na týmové tiskové konferenci v Praze v lednu 2016.

Budou hráči smluvně vázaní, jaké jsou podmínky?
Všichni hráči našeho A týmu mají uzavřeny dlouhodobé profesionální smlouvy, které jim i společnosti garantují v případě plnění všech podmínek vzájemnou spolupráci po většinu jejich budoucí profesionální golfové kariéry. Není asi žádným tajemstvím, že naši hráči mají vedle kompletního zázemí ze strany Teamu i pravidelné měsíční odměny, které jim garantují osobní finanční zajištění pro ně i jejich blízké. To je něco, co doposud v českém golfu nebylo. Společnosti pak tyto smlouvy garantují, že nemalé investice, které budou nyní do jejich přípravy a sportovního rozvoje investovány, se v případě jejich mezinárodního úspěchu v budoucnosti nejméně vrátí. Prague Golf Team a.s. je dle těchto hráčských smluv také výhradním držitelem a vykonavatelem všech jejich osobnostních práv souvisejících s golfem a to směrem ke všem reklamním partnerům i médiím.

Jaký je program účastí na sezónu 2016? Máte ještě nějaké akce v roce 2015?
Nyní nás čeká jen poslední, ale nejdůležitější část sezóny 2015 pro naši jedničku Filipa Mrůzka, tedy druhá a věříme i třetí, finálová kola kvalifikace na European Tour ve Španělsku. Filip se tam již připravuje od soboty 31.10. a čeká jej druhá stage v Las Colinas v termínu 6.-9.11. Uděláme společně vše pro to, aby ve Španělsku i s týmem mohl zůstat a zúčastnit se finále 14.-19.11. v PGA Catalunya Resortu u Barcelony. Standa Matuš a Marek Nový již zahájili pod metodickým vedením našeho sportovního ředitele Alana Babického zimní část přípravy na sezónu 2016. Přesný turnajový kalendář budeme finalizovat až po návratu Filipa a Petra Mrůzkových ze Španělska na počátku prosince. Zcela jistě v něm však budou Pro Golf Tour pořádaná německou PGA a samozřejmě i česká PGA Tour, na které chceme nejméně obhájit letošní vítězné pozice. Program však může výrazně změnit úspěch Filipa v listopadových kvalifikacích a jeho případné plné členství na okruzích European Tour nebo Challenge Tour již pro rok 2016.

Předvídáte rozšíření aktivit do budoucna. Půjdete cestou akvizic nebo vlastní výchovy hráčů?
Nevylučujeme obě cesty, ale dlouhodobě se budeme věnovat především rozvoji mladých nadějných talentů. Pro sezonu 2017 již připravujeme výrazné rozšíření realizačního týmu a zahájení činnosti našich týmů B a C, jejichž dlouhodobým cílem bude výchova budoucích profesionálů splňujících kritéria zapojení do týmu A. Vzhledem k tomu, že sezóna 2016 bude prvním rokem naší plné činnosti, budeme se v ní zatím soustřeďovat jen na špičkový tým A, a zároveň si v něm chceme potvrdit předpoklady našich sportovních i ekonomických plánů. Je však zatím jisté, že se budeme věnovat dlouhodobě pouze mužskému golfu, přípravu a podporu našich skvělých golfistek přenecháme jiným kolegům.

Ke stanoveným cílům. Dosáhnout hrací karty na European Tour se zatím žádnému českému hráči nepovedlo postupem přes kvalifikace. Máte nějakou zkratku, jako má například Petr Dědek – díky pořadatelství turnajů European Tour a Challenge Tour?
Naší jednoznačnou prioritou je získat plná členství na evropských a světových okruzích prostřednictvím dlouhodobé sportovní výkonnosti a kvalifikací. Povede k tomu ale dlouhá a náročná cesta a během ní jistě chceme spolupracovat i jednorázově s promotéry těchto okruhů. Spolupráci s Petrem Dědkem jako špičkovým promotérem Czech Masters v rámci European Tour a české i slovenské Challenge Tour považuji za zcela samozřejmou a v zájmu nejenom celého českého golfu, ale i obou našich společností. Hráči našeho A týmu jsou dvěma nejlepšími českými profesionálními golfisty dle pořadí Order of Merit 2015 a pokud někdo z českých hráčů může na těchto turnajích uspět, pak jsou to právě oni. O to je přece i v zájmu promotéra, kterému se úspěšná účast našich hráčů vrátí zájmem médií a jeho lokálních reklamních partnerů. Připravujeme však i dílčí spolupráci s některými dalšími promotéry zahraničních turnajů European Tour a Challenge Tour.

Jaký máte časový horizont úspěšnosti. Za jak dlouho myslíte, že se objeví Váš hráč na European nebo Challenge Tour.
Pokud alespoň některý z hráčů našeho A týmu nezíská plné členství pro okruhy European Tour nebo alespoň Challenge Tour pro sezónu 2017, budu to já sám považovat za neúspěch. Ale nyní máme rok čas na tvrdou práci k dosažení tohoto cíle a já pevně věřím, že se to podaří i více našim hráčům.

Vidíte nějakou možnost synergie s existujícím Relmost ProGolf Teamem?
Nevím vůbec nic o organizaci sportovní přípravy a zázemí hráčů tohoto týmu, takže jej nechci nijak komentovat. My se soustřeďujeme pouze na naše hráče. Naše možnosti a počet míst v našich týmech jsou omezené a existuje řada dalších skvělých českých golfistů, kterým přejeme hodně úspěchů a kteří jsou i našimi kamarády. Budeme velmi rádi, pokud i oni dosáhnou v jiných týmech či individuálně skvělých výsledků a budou posouvat úroveň českého golfu dál do světa.

Máte navázány vztahy s Petrem Dědkem pro případnou spolupráci?
Petra Dědka si jako úspěšného promotéra české a slovenské části obou nejvýznamnějších evropských okruhů velmi vážím. Udělal tím pro český profesionální golf a i laickou veřejnost opravdu moc a já mu držím palce, aby byl jako promotér úspěšný a posouval hranice kvality jím pořádaných turnajů stále dál. V letošním roce se mu to určitě zase podařilo. Naše osobní vztahy jsou myslím velmi férové a naše i podnikatelské zájmy se nikterak nekříží, jsou zcela rozdílné, a naopak nám umožňují skvělou spolupráci na kterou se velmi těším. Určitě máme na co navazovat, neboť již úspěšná účast Filipa Mrůzka na ET Czech Masters 2015 byla prvním ovocem naší spolupráce.

Relmost ProGolf Team svému sponzorovi žádnou radost nedělá a dají se čekat změny. Máte Vy se svými hráči také dohodnuty nějaké výkonnostní klausule, které by Vás zbavily povinnosti podpory, pokud hráč nebude úspěšný?
Ano, jako v jakémkoliv jiném profesionálním sportu musí i u nás hráči především týmu A naplňovat dlouhodobé výkonnostní cíle. Podpora a investice ze strany společnosti jsou obrovské a i důvěra marketingových partnerů bude závislá na jejich individuálních úspěších. V případě, že některý z hráčů i přes maximální podporu Teamu nebude dlouhodobě naplňovat svými výsledky požadavky na členství v našem týmu A, nebude moci být dále jeho členem a užívat všechny jeho výhody. Ale to není otázka měsíců ale spíš roků spolupráce.

V sezóně 2015 jste osobně i jako caddy doprovázel Filipa Mrůzka. Zůstane to tak, nebo se budete osobně věnovat i ostatním hráčům?
Toto již bohužel v stávajícím rozsahu činnosti Prague Golf Team a.s. možné není, moje role je zcela odlišná. Jako majitel a ředitel společnosti musím především manažersky vytvářet podmínky pro činnost ostatních členů Teamu, věnovat se ekonomickým, obchodním a marketingovým otázkám a hlavně partnerům společnosti a promotérům. Za strategické řízení celé sportovní činnosti odpovídá sportovní ředitel Alan Babický, za tréninkovou přípravu a koordinaci spolupráce s jednotlivými individuálními technickými trenéry hráčů pak hlavní trenér Petr Mrůzek. Bude skvělé, pokud si ve svém volném čase najdu chvilku pro účast na turnajích s našimi hráči a moc se na to těším, pokud se ale s některým z nich občas domluvím na roli caddyho a zvládnu jeho vysoké požadavky, pak to bude opravdu jenom výjimkou.

.